Διπλωματικές εγγυήσεις που θα του διασφαλίζουν ότι δεν θα διωχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων, αν τελικά εκδοθεί στη Σουηδία, ζητάει ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

«Εξαρτάται από τις εγγυήσεις που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία είναι έτοιμες να δώσουν», δήλωσε ο Αυστραλός σε συνέντευξη του στην «Sydney Morning Herald» από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στην οποία κατέφυγε για να γλυτώσει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι θα μεταφερθεί από τη Στοκχόλμη στις ΗΠΑ για να δικαστεί για κατασκοπεία μετά την δημοσιοποίηση από τον ιστότοπό του περισσότερων από 250.000 απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, κυρίως σε σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Για παράδειγμα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εγγυηθούν ότι θα εγκαταλείψουν τις δικαστικές έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητες του WikiLeaks στο Ανώτατο Δικαστήριο και οπουδήποτε αλλού, αυτό θα αποτελεί μια σημαντική εγγύηση…οι διπλωματικές δεσμεύσεις έχουν ειδικό βάρος», τόνισε ο Ασάνζ.

Ο Ασάνζ κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι δεν ασχολήθηκε αρκετά σοβαρά με την υπόθεσή του. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση την οποία η αυστραλιανή κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Στις ΗΠΑ ακόμα και ο αντιπρόεδρος με παρουσίασε ως έναν “υψηλής τεχνολογίας” τρομοκράτη, το ίδιο και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας…αυτό απαιτεί οπωσδήποτε μια απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης Γκίλαρντ», είπε.