Ο Ισημερινός, στην πρεσβεία του οποίου στο Λονδίνο, κατέφυγε ο Τζούλιαν Ασάνζ αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία, θα εξετάσει αν ο ιδρυτής του Wikileaks έτυχε δίκαιης δίκης και αν διώκεται για ιδεολογικούς λόγους, πριν αποφασίσει να του χορηγήσει ή όχι πολιτικό άσυλο.

«Ο Ισημερινός είναι μια χώρα που σέβεται το δικαίωμα στη ζωή. Πρέπει να δούμε αν ο Ασανζ βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο…πρέπει να αναλύσουμε αν έτυχε δίκαιης δίκης. Ο Ισημερινός είναι μια χώρα που απορρίπτει τις διώξεις που έχουν ιδεολογικά κίνητρα. Πρέπει να δούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο», επισήμανε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σε ερώτηση από το τι εξαρτάται η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ ο πρόεδρος της χώρας επισήμανε ότι εξαρτάται από το πόσο αληθινά είναι τα κίνητρα. «Θα εξετάσουμε και θα επαληθεύσουμε τα κίνητρα με απόλυτα σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Για τον ηγέτη του Ισημερινού, το αίτημα του Ασάνζ για άσυλο είναι «η καλύτερη απάντηση» στις κατηγορίες ότι η χώρα του δεν σέβεται την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Ασάνζ φοβάται πως αν εκδοθεί αμέσως μετά στις ΗΠΑ κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του ιστότοπου Wikileaks απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.