Από την βρετανική αστυνομία εκλήθη ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενόψει της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης εναντίον δύο γυναικών.

«Είναι μια κοινή πρακτική στις υποθέσεις εκδόσεων, είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας», αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 28 Ιουνίου, ημέρα μετά την οποία μπορεί να εφαρμοστεί η απόφαση της έκδοσης του Ασάνζ, όπως όρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Ο Ασάνζ είναι «υποχρεωμένος να εμφανιστεί σε ένα αστυνομικό τμήμα την ημέρα και την ώρα που θα ορίσουμε», αναφέρει η αστυνομία χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Η Σκότλαντ Γιαρντ υπενθύμισε ότι ο Ασάνζ, που κατέφυγε στις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού ζητώντας πολιτικό άσυλο από τη χώρα, έχει παραβιάσει τους όρους της απελευθέρωσής του.

«Η μη εμφάνισή του (στο αστυνομικό τμήμα) θα αποτελέσει νέα παραβίαση των όρων η οποία τιμωρείται με σύλληψη», σημείωσε η αστυνομία.

Ο Αυστραλός εξακολουθεί να αναμένει ακόμη και σήμερα την απόφαση των αρχών του Ισημερινού σχετικά με το αίτημά του για παροχή ασύλου.