Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ και η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο βρίσκονταν σε επαφή μήνες πριν ο Ασάνζ καταφύγει εκεί και ζητήσει πολιτικό άσυλο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα του Ισημερινού El Universo.

«Η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ο Ασάνζ βρίσκονταν σε επαφή εδώ και κάποιους μήνες», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματική πηγή.

«(Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ) Κορέα και ο Ασάνζ μοιράζονται την ίδια ιδεολογία και είναι κατά των μεγάλων ομίλων μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στα τέλη Απριλίου, ο Ασάνζ είχε πάρει συνέντευξη από τον Κορέα για το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.
Μια δημοσιογράφος της El Universo εισήλθε στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο και συνομίλησε με εργαζόμενους, τους οποίους όμως δεν κατονόμασε στο ρεπορτάζ της.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks φέρεται να εισήλθε στην πρεσβεία την Τρίτη και να γνώριζε ποιον ήθελε να συναντήσει. Πλέον ένα κρεβάτι φέρεται να έχει τοποθετηθεί στην πρεσβεία για τον Ασάνζ.

Ο Κορέα αναφέρθηκε σύντομα στην υπόθεση χθες από το Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου παίρνει μέρος στη διάσκεψη Ρίο+20 και επεσήμανε ότι ο Ισημερινός είναι «μια χώρα ελευθεριών» και σε αυτό το πλαίσιο επεξεργάζεται το αίτημα του Ασάνζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο δήλωσε εξάλλου στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχει χρονική προθεσμία» για να ληφθεί απόφαση για το θέμα και ότι όλα θα γίνουν βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σήμερα πάντως τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι οι αρχές του Ισημερινού θα λάβουν μια απόφαση μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε το βράδυ της Τρίτης στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφού εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα για να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι έχει ξεκινήσει «συζητήσεις» με τις αρχές του Ισημερινού. Η πρεσβευτής της χώρας Άννα Αλμπάν δήλωσε από την πλευρά της ότι διεξάγονται «εποικοδομητικές και φιλικές» συζητήσεις έπειτα από μια συνάντηση που είχε στο Φόρεϊν Όφις.

Ο 40χρονος Ασάνζ κινδυνεύει να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά αδικήματα ύστερα από την απόρριψη της τελευταίας του έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 14 Ιουνίου. Η περίοδος των δέκα ημερών για την διαδικασία της έκδοσης ξεκινάει στις 28 Ιουνίου.

Ο Ασάνζ καταζητείται από τις σουηδικές αρχές για τις καταγγελίες περί βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που έχουν διατυπώσει εναντίον του δύο γυναίκες ισχυριζόμενες ότι αυτές συνέβησαν το 2010.