Ο Ισημερινός θα συμβουλευτεί και «άλλες χώρες» σχετικά με το αίτημα για χορήγηση ασύλου του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ δεν θέλει να «προσβάλει κανέναν», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε και να ζητήσουμε τη γνώμη και άλλων χωρών. Δεν θέλουμε να προσβάλλουμε κανένα, και ακόμη λιγότερο μια χώρα που εκτιμούμε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Κορέα που επέστρεψε στο Κίτο από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη στη Βραζιλία.

Ο Ισημερινός έχει δεχτεί αίτημα από τον Αυστραλιανό ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος έχει καταφύγει από την Τρίτη στην πρεσβεία του στο Λονδίνο, για να γλιτώσει από την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υποτιθέμενη υπόθεση βιασμού.

Ο τελευταίος φοβάται ότι θα μεταφερθεί στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του περισσοτέρων από 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

«Εμείς δεν θα χρονοτριβήσουμε στο κυρίαρχο μας δικαίωμα να λαμβάνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Ο Κορέα πρόσθεσε ότι «η απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της ανάλυσης». «Από τη στιγμή που θα ληφθεί μπορούμε να μιλήσουμε για άδεια ασφαλούς διαμονής και για τα πράγματα αυτά», διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks βρίσκεται κατά την αναμονή του «υπό την προστασία του κράτους του Ισημερινού”.

Ο επικεφαλής του κράτους αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο της θανατικής ποινής στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον οποίο επικαλείται ο Ασάνζ και υπενθύμισε ότι η χώρα του «απορρίπτει τη θανατική ποινή» και δεν θα δεχθεί «πολιτική δίωξη» σε βάρος του.