Η κυβέρνηση της Σερβίας ενεργά διώκει τους δράστες εμπορίας ανθρώπων, τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε ο αριθμός των καταδικασθέντων και εισήχθησαν νέα μέτρα πρόληψης στο πλαίσιο της μάχης κατά της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Σερβία είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής ανδρών, γυναικών και παιδιών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία, τονίζεται στην έκθεση.

Αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του συμπεραίνει ότι στη Σερβία δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί πλήρως τα πρότυπα που είναι απαραίτητα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, τονίζει ότι οι σερβικές αρχές έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες προς την επίτευξη του στόχου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι η Σερβία έκανε σημαντικά βήματα όσον αφορά την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, αλλά προσθέτει ότι είναι απαραίτητο στη διαδικασία να ενταχθούν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που ήδη βοηθούσαν τα θύματα στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το 2011, η εισαγγελία ασχολήθηκε με 36 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, στις οποίες εμπλέκονταν 68 άτομα. Από τους 68 κατηγορούμενους, 47 καταδικάστηκαν, αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ποινές κυμάνθηκαν από έξι μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο από τους 47 καταδικασθέντες, μόνον οι 15 άρχισαν να εκτίουν τις ποινές.

Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων που εντοπίστηκαν στη Σερβία κυρίως προέρχονται από τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Τουρκία, τη Σλοβενία, τη Ρωσία και τη Ρωσία.