Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής ανδρών, γυναικών και παιδιών θυμάτων παράνομης εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή την εξαναγκαστική εργασία, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα θύματα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξωθούνται σε πορνεία ή σε εξαναγκαστική εργασία στο Αζερμπαϊτζάν, στη Σλοβενία, στην Κροατία, στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι παιδιά και γυναίκες από την ίδια τη χώρα, αλλά και από την Ουκρανία, την Αλβανία, τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Γερμανία.

Οι γυναίκες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κυρίως Ρομά, αλλά και κοπέλες από άλλες χώρες της περιοχής, είναι θύματα trafficking και εξαναγκαστικής εργασίας ως οικιακοί βοηθοί σε σπίτια.

Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αναφέρουν οι ειδικοί, εξωθούν επίσης στην επαιτεία παιδιά Ρομά, πολλά από τα οποία είναι μόλις τεσσάρων ετών. Μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε ότι έμποροι παιδιών ηλικίας 12 ετών τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά με εκβιασμούς, ομαδικούς βιασμούς και εξαναγκασμό κατανάλωσης ναρκωτικών.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με την έκθεση, καταβάλει ορατές προσπάθειες για να εμποδίσει την παραβίαση των νόμων κατά του trafficking, αλλά δεν εκπληρώνει πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα που είναι απαραίτητα για την εξάλειψη της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος.

«Οι αρχές της Βοσνίας το 2011 δεν κατόρθωσαν να επιδείξουν ικανοποιητική πρόοδο στις προσπάθειες ποινικής δίωξης των δραστών και προστασίας των θυμάτων, εν μέρει λόγω έλλειψης πολιτικής στήριξης σε δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και επειδή το ίδιο χρονικό διάστημα η χώρα δεν είχε προϋπολογισμό σε επίπεδο κοινών θεσμών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι αρχές της Βοσνίας δεν άσκησαν μέχρι στιγμής ποινική δίωξη εναντίον τοπικών αξιωματούχων που θεωρούνται συνεργοί σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων κι αυτό σύμφωνα με ειδικούς και εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων αποτελεί εμπόδιο στις κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του trafficking.