Μπορείς να προειδοποιείς για κατάρρευση και ταυτοχρόνως να ζητάς από τον κόσμο να παραμένει ψύχραιμος, καθώς όλα στο τέλος θα πάνε καλά; Εάν είσαι ο Μπόρις Τζόνσον, μπορείς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ενδεχόμενη κατάρρευση με το Brexit, αλλά όπως τόνισε, «στο τέλος όλα θα είναι μια χαρά». Μάλιστα, σύμφωνα με το BuzzFeed, με χθεσινές του δηλώσεις επισήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα υιοθετούσε πιο σκληρή στάση αν ηγείτο αυτός των συνομιλιών.

Τα σχόλια του Τζόνσον ηχογραφήθηκαν μυστικά κατά τη διάρκεια δείπνου το βράδυ της Τετάρτης (06/06) και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο χθες, ώρες μετά την κατάληξη από τους υπουργούς σε συμβιβασμό για ένα βρετανικό σχέδιο «δικλείδα ασφαλείας» που αποσκοπεί στο να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία μετά το Brexit.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τζόνσον σημείωσε ότι η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αρχίζει να υιοθετεί μια σκληρότερη γραμμή, αλλά θα υπάρξει ανάγκη για νηφαλιότητα καθώς θα γίνονται πιο δύσκολες οι συνομιλίες τους ερχόμενους μήνες.

«Νομίζω ότι η Τερέζα θα περάσει σε μια φάση στην οποία θα είμαστε πολύ πιο μαχητικοί με τις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τζόνσον, σύμφωνα με την ηχογράφηση. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπίσετε το γεγονός ότι μπορεί να προκληθεί τώρα μια κατάρρευση. ΟΚ; Δεν θέλω κανένας να πανικοβληθεί κατά τη διάρκεια αυτής της κατάρρευσης. Κανένας πανικός. Pro bono publico (υπέρ του δημοσίου συμφέροντος), κανένας βρωμο-πανικός. Θα είναι όλα μια χαρά στο τέλος».

Ο Τραμπ, πρόσθεσε ο Τζόνσον, ο οποίος έχει μπει σε μια μάχη για τους δασμούς στον χάλυβα με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, θα υιοθετούσε μια ισχυρότερη προσέγγιση αν ήταν αυτός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων. «Φανταστείτε τον Τραμπ να κάνει το Brexit», είπε ο Τζόνσον.

«Θα γινόταν πολύ σκληρός… Θα προκαλούνταν κλυδωνισμοί όλων των ειδών, χάος όλων των ειδών. Όλοι θα πίστευαν ότι θα τρελαινόταν. Αλλά στην ουσία μπορεί να έβγαινε κάτι. Είναι μια πολύ καλή σκέψη», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Από επίσημα χείλη δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για την τοποθέτηση Τζόνσον, καθώς εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να το κάνει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Reuters.