Πεπεισμένος ότι θα βρουν «κοινό έδαφος» με τον Φρανσουά Ολάντ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) αυτήν την εβδομάδα.

Όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Κάμερον έχει υποστηρίξει αυστηρές πολιτικές λιτότητας για τη ρύθμιση των προβλημάτων χρέους και ελλείμματος της Ευρώπης, ενώ ο νεοεκλεγείς Ολάντ έχει δεσμευτεί να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής στην ανάπτυξη.

Οι δύο αυτές διαφορετικές προσεγγίσεις βρίσκονται στην καρδιά του πολιτικού διαλόγου στη Βρετανία, όπου το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα κατηγορεί τον Κάμερον ότι προέβη στην περικοπή του βρετανικού ελλείμματος πολύ γρήγορα και χωρίς αναπτυξιακά σχέδια για την αναζωογόνηση της πληγείσας από την ύφεση οικονομίας.

Ο Κάμερον είχε εξάλλου αρνηθεί να συναντηθεί με τον Ολάντ όταν αυτός επισκέφθηκε το Λονδίνο το Φεβρουάριο, κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ είχε γεύμα με τον Γάλλο Σοσιαλιστή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε για λίγο με τον Ολάντ μετά την εκλογική του νίκη αυτόν το μήνα. «Ανυπομονώ να έχω μια μεγαλύτερη διμερή (συνάντηση) μαζί του πριν αρχίσει η G8 αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ στο Καμπ Ντέιβιντ στις ΗΠΑ από τις 18 Μαΐου ως τις 19.

Η ευρωζώνη πρέπει να δράσει άμεσα για να επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει ειδάλλως θα αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη διάλυση, σημείωσε παράλληλα ο Κάμερον.

Η Βρετανία είναι εκτός ευρωζώνης.«Η ευρωζώνη πρέπει να κάνει μια επιλογή. Αν η ευρωζώνη θέλει να συνεχίσει ως έχει, τότε θα πρέπει να χτίσει ένα κατάλληλο τείχος προστασίας, πρέπει να κάνει βήματα για να διασφαλίσει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, ειδάλλως θα πρέπει να καταλήξει στο ότι θα πρέπει να πάρει μια διαφορετική κατεύθυνση», σημείωσε.