Τη δική του «μοναξιά του σχοινοβάτη» βίωσε προσφάτως ο Τζεφ Ράγκσντεϊλ, ένας 41χρονος stand up κωμικός από το Χάρλεμ που βρέθηκε σε δεινή ψυχολογική κατάσταση όταν τον παράτησε η επί έτη κοπέλα του.

Μη έχοντας τι άλλο να κάνει και φθάνοντας, όπως τονίζει, στα πρόθυρα του να γίνει αυτόχειρας, αποφάσισε να μεταφέρει το «κέντρο βάρους» του ενδιαφέροντός του από τους φίλους και γνωστούς του στον ανώνυμο κόσμο εκεί έξω. «Αν κάποιος θέλει να μιλήσει για οτιδήποτε, καλέστε με στο νούμερο (347) 4693.173. Τζεφ, ένας μοναχικός τύπος» έγραφαν τα αφισάκια που κόλλησε τον περασμένο Οκτώβριο σε πολλές γειτονιές του «Μεγάλου Μήλου», σε μια απόπειρα «κοινωνιολογικού χαρακτήρα» ώστε να δει πόσοι θα ανταποκριθούν.

«Στην αρχή είπα από μέσα μου “αν με πάρουν 10-20 άτομα συνολικά, καλά θα ‘ναι”. Αλλά μετά άρχισαν να πέφτουν τα τηλέφωνα “βροχή”» λέει ο ίδιος ο νεοϋορκέζος ηθοποιός, ο οποίος την πρώτη ημέρα δέχθηκε 100 κλήσεις και μηνύματα.

Κι όμως, η συνέχεια αποδείχθηκε αρκούντως απρόβλεπτη και συναρπαστική: μία εβδομάδα μετά, το αφισάκι του κυκλοφόρησε και στο Διαδίκτυο και άρχισε να δέχεται χιλιάδες e-mail, μηνύματα και κλήσεις την ημέρα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των συζητήσεών μου ήταν έντονες: άλλος με έπαιρνε κι έβριζε, άλλος μού έλεγε τι ναρκωτικά είχε πάρει, από τι δυσλειτουργική οικογένεια προερχόταν και αν τον έδερνε ο πατέρας του. Μου έλεγαν τα πιο μύχια μυστικά τους και εγώ τους απαντούσα λες και ήμουν ο μεγαλύτερος ψυχίατρος του κόσμου.

Κι εκεί παρατήρησα ότι όταν είσαι υπό ένα καθεστώς ανωνυμίας, όταν ο άλλος δεν είναι φίλος σου, και ειδικά αν του μιλάς στο τηλέφωνο, μπορείς να πεις στον άλλον το πιο προσωπικό πράγμα του κόσμου» επισημαίνει ο Ράγκσντεϊλ, προσθέτοντας ότι «μια μέρα πέρασα 16 ώρες μιλώντας στο κινητό μου. Με πήραν τηλέφωνο άνθρωποι από την Ιαπωνία ως τη Σαουδική Αραβία».

Υπήρξαν και οι ευτράπελες στιγμές, όταν τον πήρε τηλέφωνο ένας… προαγωγός γυναικών, κάνοντάς του παρατηρήσεις για την ηλικία του και προσφέροντάς του συμβουλές προσέγγισης απέναντι στο ασθενές φύλο! «Φίλε μου, το ξέρεις ότι είσαι πολύ μεγάλος για να κολλάς το τηλέφωνό σου στους δρόμους;» τον ρώτησε, συνεχίζοντας «ξέρεις πολλές εκεί έξω που θα ήθελαν να γνωρίσουν έναν άγνωστο τύπο από ένα απλό αφισάκι;», ενώ κατέληξε προσφέροντάς του «υπέροχες γυναίκες, οι οποίες σε χρεώνουν με την ώρα».

Όπως αναφέρει το Βήμα, ως σήμερα έχει φθάσει τις 65.000 – και τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τέλος. «Τον πρώτο μήνα δεν κράτησα σημειώσεις από κανένα τηλέφωνο. Ωστόσο από τον δεύτερο μήνα και μετά άρχισα να πιστεύω ότι αυτές οι προσωπικές κουβέντες θα μπορούσαν να έχουν και κάποια άλλη χρήση, πλην της αμοιβαίας “ψυχοθεραπείας”» λέει ο 41χρονος κωμικός, ο οποίος συγκέντρωσε όλα αυτά τα μηνύματα σε ένα βιβλίο με τίτλο «Τζεφ, ένας μοναχικός τύπος».