Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνομιλήσουν με την Πιονγκγιάνγκ, όμως μονάχα «υπό τις κατάλληλες συνθήκες».

«Υπήρξαμε πολύ σκληροί με εκείνους, επομένως, για πρώτη φορά, θέλουν να (μας) μιλήσουν και θα δούμε τι θα συμβεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους κυβερνήτες των ομοσπονδιακών Πολιτειών στην Ουάσιγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε επίσης ότι η Κίνα έχει κάνει περισσότερα αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας σε σύγκριση με το παρελθόν ανταποκρινόμενη στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης. Ωστόσο, όπως τόνισε, πολλά αγαθά εισάγονται στη Βόρεια Κορέα μέσω της Ρωσίας, παρά τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε χθες ότι η Βόρεια Κορέα είναι «διατεθειμένη» να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία της στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αποστολή της Πιονγκγιάνγκ «συμφωνεί ότι οι διακορεατικές συνομιλίες και οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ πρέπει να βελτιωθούν ταυτόχρονα» υπογραμμίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σεούλ.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Την Κυριακή η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση «πράξη πολέμου».