Τις αιτίες θανάτου του διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού Ρισάρ Ντεκουέν αναζητά η αστυνομία, η οποία εκτιμά ότι η ακαταστασία δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου βρέθηκε το πτώμα του ενδέχεται να προκλήθηκε από τις προσπάθειες ανάνηψης των διασωστών.

Αυτό δήλωσε ο Πολ Μπράουν, επικεφαλής εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος Νέας Υόρκης, διαψεύδοντας ουσιαστικά προηγούμενη δήλωση αστυνομικής πηγής σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες θανάτου του Ντεκουέν είναι, εν μέρει, ύποπτες εξαιτίας της ακαταστασίας που επικρατούσε στο δωμάτιο.

Το πτώμα του 53χρονου γάλλου ακαδημαϊκού βρέθηκε γυμνό μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Michelangelo στο Μανχάταν. Η αστυνομία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πάλης, αλλά αναμένει την νεκροψία και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Η αστυνομία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιος στο δωμάτιο του Ντεκουέν πριν από τον θάνατό του, αλλά και την πιθανότητα αυτοκτονίας.

Ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα του Ντεκουέν είχαν πεταχτεί στον δρόμο από το παράθυρο, αλλά αργότερα τα εντόπισαν οι Αρχές, αποκλείοντας ουσιαστικά την πιθανότητα ο γάλλος ακαδημαϊκός να έπεσε θύμα ληστείας.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί, ο οποίος είχε διορίσει τον Ντεκουέν επικεφαλής ειδικής επιτροπής με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του Ντεκουέν.

«Ο Ρισάρ Ντεκουέν συνέβαλε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο της γενιάς του προάγοντας το κύρος του ανώτατου εκπαιδευτικού συστήματος της Γαλλίας», αναφέρει σε δήλωσή του που εστάλη με email ο πρόεδρος Σαρκοζί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι ο γάλλος γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη έσπευσε στο ξενοδοχείο και βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές. «Η Γαλλία σήμερα έχασε έναν διαπρεπή εκπρόσωπο της γαλλικής σχολής πολιτικών επιστημών, ακούραστο αρωγό της επιρροής των γαλλικών πανεπιστημίων στον κόσμο, αξιόλογο αρχιτέκτονα της αναδόμησης ενός εξέχοντος ιδρύματος», αναφέρει ο Ζιπέ.

Μια οικογένεια που διέμενε στο διπλανό δωμάτιο από του Ντεκουέν, στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου, είπε ότι άκουσε ομιλίες πολλών ανθρώπων από το δωμάτιο του Ντεκουέν αργά το βράδυ. Ένας άλλος ένοικος του ξενοδοχείου, ο Ρέι Σιεσίνσκι από το Μέριλαντ, είπε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του άκουσαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους να μιλάνε στον διάδρομο βγαίνοντας από το δωμάτιο του Ντεκουέν το πρωί της Τρίτης μεταξύ 8-9.

Ο Ντεκουέν ήταν απόφοιτος της διακεκριμένης Εθνικής Σχολής Διοίκησης (ENA) και διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Μισέλ Σαράς και του πρώην υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Τζακ Λανγκ.

Το 2005 τιμήθηκε με την ανώτατη γαλλική διάκριση, τη «Λεγεώνα της Τιμής», και έγινε γνωστός κυρίως για την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po) και για την προσπάθειά του να ανοίξει τις πόρτες αυτού του πανεπιστημίου της ελίτ σε παιδιά φτωχών οικογενειών, παρά τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε.

Ο Ζαν-Κλοντ Καζανοβά, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών, και ο Μισέλ Πεμπερό, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Sciences Po, εξέφρασαν αμφότεροι την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του Ντεκουέν χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπανόρθωτη απώλεια».