Τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Ρισάρ Ντεκουέν, διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, του γνωστού «Sciences Ρo», εξέφρασαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι μουν και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ.

Σε κοινό τους ανακοινωθέν ο γγ του ΟΗΕ και ο πρόεδρος του Κολούμπια εκφράζουν την «βαθιά τους θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του συναδέλφου μας Ρισάρ Ντεκουέν, διευθυντή του Sciences Po, ενός από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. (Ο Ντεκουέν) ήταν ένας παγκόσμιος ηγέτης στον χώρο της εκπαίδευσης, αναγνωρισμένος και διακεκριμένος τόσο στη Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο για την συνεισφορά του στην έρευνα και στα (εκπαιδευτικά) προγράμματα. Επικέντρωσε μεγάλο τμήμα της ενέργειάς του στην επέκταση της πρόσβασης στο πανεπιστήμιο…(Εκφράζουμε) Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, στους πολλούς φίλους του και σε σύσσωμη την κοινότητα του Sciences Po».

Ο Ντεκουέν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει σε διάσκεψη του πανεπιστημίου Κολούμπια, αλλά το πρωί της Τρίτης -κατά την έναρξή της- δεν εμφανίστηκε.

Οι συνάδελφοί του τηλεφώνησαν στο ξενοδοχείο. Όταν οι υπάλληλοί του άνοιξαν την πόρτα του δωματίου του βρήκαν νεκρό τον Ντεκουέν και το δωμάτιο ακατάστατο.

Το πτώμα του ήταν γυμνό και η αστυνομία της Νέας Υόρκης, η οποία διεξάγει έρευνες, θεωρεί ύποπτες τις συνθήκες θανάτου του. Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, ενώ δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στο δωμάτιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε κατανάλωση αλκοόλ και ότι στο δωμάτιο του Ντεκουέν βρισκόταν και άλλο πρόσωπο.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας και θεωρείται ευρέως ως σχολή της ελίτ και «φυτώριο» υψηλόβαθμων αξιωματούχων και πολιτικών.