Στην Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα καταθέσει η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τη Λιβύη έναν εμπιστευτικό κατάλογο με πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι διέπραξαν εγκλήματα ή παραβίασαν τα δικαιώματα του ανθρώπου στη χώρα αυτή.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, δικαστής Φίλιπ Κιρς, παρουσιάζοντας την καταληκτική του έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε πως «θα παραδώσει έναν εμπιστευτικό κατάλογο», ο οποίος θα αποτελείται από ονόματα ανθρώπων που είτε άμεσα, είτε έμμεσα, εμπλέκονται σε «εγκλήματα ή παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου» στην Ύπατη Αρμοστεία.

Κατόπιν, ο κατάλογος αυτός θα διαβιβαστεί στις αρμόδιες εθνικές και διεθνείς δικαστικές αρχές, τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, η οποία κατηγορεί αμφότερες τις πλευρές για τη διάπραξη εγκλημάτων στην εμφύλια σύρραξη.

Στην καταληκτική της έκθεση, η ερευνητική επιτροπή τονίζει πως οι αντάρτες που πολέμησαν τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και συνεχίζουν να εφαρμόζουν αντίποινα κατά των υποτιθέμενων υποστηρικτών του ανατραπέντος ηγέτη και κατά μειονοτήτων.

Σε άλλη έκθεσή της, η διεθνής ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ, που διατάχθηκε στις 25 Φεβρουαρίου να ρίξει φως στις παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη, συνεχίζει να καταγράφει τα εγκλήματα που διέπρατταν οι δυνάμεις του Καντάφι, αλλά σημειώνει πως σύντομα και οι επαναστάτες υιοθέτησαν ίδιες τακτικές, κυρίως τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς.

Επιπλέον, «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται εν μέσω κλίματος πλήρους ατιμωρησίας», καταγγέλλεται στην έκθεση, στην οποία καταγράφονται περιπτώσεις που περιλαμβάνουν συνοπτικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμούς, εξαφανίσεις και λεηλασίες.