Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουν ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία επικεντρώθηκε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και επεσήμανε ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η χώρα του έχει «πραγματικούς φίλους στην Ουάσινγκτον».

«Πραγματοποιήσαμε μία πολύ καλή επίσκεψη στην Ουάσινγκτον αρχικά με τη συζήτησή μας με τον πρόεδρο (Μπαράκ Ομπάμα) στο Οβάλ Γραφείο και τώρα με αυτή την εκπληκτική επίδειξη αλληλεγγύης από το αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Επιστρέφω στο Ισραήλ με την αίσθηση ότι έχουμε πραγματικούς φίλους στην Ουάσινγκτον».

Σήμερα το πρωί ο ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε για μία ώρα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ χθες είχε συναντηθεί με τον Ομπάμα και είχε εκφωνήσει ομιλία στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων (Aipac), το κυριότερο φιλο-ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Το Ισραήλ περιμένει να λειτουργήσει η διπλωματία, περιμέναμε να λειτουργήσουν οι κυρώσεις. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιτρέψει να περιμένουμε για πολύ ακόμα», είχε δηλώσει χθες ο Νετανιάχου στο συνέδιο της Aipac ενώπιον 13.000 ανθρώπων.

«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θα άφηνα ποτέ τον λαό μου να ζει υπό την απειλή του αφανισμού», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Ομπάμα, που συναντήθηκε χθες με τον Νετανιάχου, δεν απέκλεισε να καταφύγει στη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν ως τελευταία λύση, όμως επεσήμανε ότι προκρίνει τη διπλωματική οδό και τις κυρώσεις για να πειστεί η Τεχεράνη να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Προτού επιστρέψει στο Ισραήλ ο Νετανιάχου συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ, διαβεβαίωσε σήμερα τον Νετανιάχου ότι «το αμερικανικό Κογκρέσο θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ισραήλ και δεν θα επιτρέψει ποτέ να βρεθεί απομονωμένο».