Συνεχίζονται σήμερα για τρίτη μέρα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες ανάμεσα στους διαπραγματευτικούς αντιπροσώπους του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, με κεντρικά θέματα την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου και την εφαρμογή συμφωνιών για τη συνολική διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου- Σερβίας.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς δήλωσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε πολύ δύσκολη ατμόσφαιρα και ότι γι αυτό ευθύνεται η αντιπροσωπεία της Πρίστινας.

«Η αντιπροσωπεία της Πρίστινας εμφανίστηκε με αρνητικές, αντιδραστικές θέσεις σε στιγμές παράλογες. Εμείς προσπαθούμε με εποικοδομητικό και ορθολογικό τρόπο, εμμένοντας φυσικά στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να φθάσουμε σε λύση» είπε ο Στεφάνοβιτς. Τόνισε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία του Βελιγραδίου και μετά από 16 ώρες συνομιλίες είναι έτοιμη, σήμερα το πρωί, να κάνει τα πάντα για να υπάρξει επιπρόσθετη προσέγγιση θέσεων των δύο πλευρών.

«Υπήρξε μερική προσέγγιση των θέσεων όσον αφορά τον καθορισμό της υποσημείωσης που θα συνοδεύει το όνομα του Κοσόβου στις περιφερειακές συναντήσεις. Παραμένει ακόμη σημείο μεγαλύτερης διαφωνίας» ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Εκτίμησε ακόμη ότι οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στη διάρκεια της μέρας σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από το αν η Πρίστινα θα αντιληφθεί ότι οι διεθνείς συνθήκες έχουν αλλάξει, όσον αφορά την εκπλήρωση των αιτημάτων τους.

Ο νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας στις Βρυξέλλες άρχισε την Τετάρτη και από την έκβασή του εξαρτάται κατά πολύ αν θα χορηγηθεί στη Σερβία καθεστώς υπό ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.