Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη για να αποσαφηνίσει τα σκοτεινά σημεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σε μια περίοδο κατά την οποία το Ιράν έχει πολλαπλασιάσει τα σημάδια αδιαλλαξίας του όσον αφορά το αμφιλεγόμενο αυτό πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna, η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νέκερτς, αναμένεται να συζητήσει «διπλωματικές λύσεις για το πυρηνικό ζήτημα» στη διάρκεια των συνομιλιών της με αξιωματούχους του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας, αλλά και με άλλους αξιωματούχους.

Στόχος της διήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΙΑΕΑ, της δεύτερης σε λιγότερο από ένα μήνα, είναι να αποσαφηνιστούν ορισμένες πτυχές του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, που σύμφωνα με τη διεθνή αυτή υπηρεσία, δημιουργούν εδώ και χρόνια υποψίες για τους πραγματικούς σκοπούς του Ιράν.

Η προηγούμενη αποστολή της ΙΑΕΑ, από τις 29 ως τις 31 Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκε «καλή» από την υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία υπογράμμισε ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες στη Βιένη, οι επιθεωρητές δεν κατάφεραν, κατά την προηγούμενη αποστολή, να συναντηθούν με όλους τους ιρανούς αξιωματούχους που επιθυμούσαν ούτε να επισκεφθούν ορισμένες ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο Νέκερτς, εξέφρασε χθες, πριν αναχωρήσει για την Τεχεράνη, την ελπίδα ότι η νέα αυτή επίσκεψη θα επιτρέψει να υπάρξουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».