Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, μετά την αποτυχημένη δεύτερη αποστολή της ΙΑΕΑ στο Ιράν.

Η Υπηρεσία καταγγέλλει την άρνηση της Τεχεράνης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αποστολή της ΙΑΕΑ στο πυρηνικό εργοστάσιο του Παρσίν, που βρίσκεται σε στρατιωτική βάση, ενώ δεν διευκρινίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της απέναντι στο Ιράν. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κυβερνητών της στις 5 Μαρτίου.

Αποστολή υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε το Ιράν στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, ενώ είχε προηγηθεί άλλη αποστολή ένα μήνα νωρίτερα. Επικεφαλής και των δύο αποστολών ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας και επικεφαλής των επιθεωρητών Χέρμαν Νάκερτς από το Βέλγιο.

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο. «Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το Ιράν δεν δέχτηκε το αίτημά μας να επισκεφτούμε το Παρσίν. Από την πλευρά μας υπάρχει ένα πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία», υπογράμμισε.