Εφικτή χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μια ειρηνική απόφαση στο θέμα του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν στην ομιλία του για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για να μην υπάρχει αμφιβολία: η Αμερική είναι αποφασισμένη να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κρατώ όλες τις επιλογές στο τραπέζι για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ωστόσο μια ειρηνική απόφαση στο θέμα αυτό είναι ακόμη εφικτή», δήλωσε.

«Ο κόσμος που προηγουμένως ήταν διχασμένος σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος, τώρα πλέον δεν είναι», τόνισε ο Ομπάμα, την επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει. Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, το Ιράν είναι «πιο απομονωμένο από ποτέ» και η πίεση στο καθεστώς «δεν θα μειωθεί».

Το Ισραήλ, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, άφησε να εννοηθεί πως δεν αποκλείει μια στρατιωτική επιχείρηση προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μια προοπτική που η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει.

«Αν το Ιράν αλλάξει πορεία και στο εξής πληροί τις (διεθνείς) του υποχρεώσεις, μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία των εθνών» είπε ο Ομπάμα.