Απαγόρευση πώλησης πετρελαίου στην Ευρώπη εξετάζει το Ιράν

Πιθανό να εφαρμοστεί πριν το εμπάργκο


ΚΟΣΜΟΣ
13:42
26/01/2012
Απαγόρευση πώλησης πετρελαίου στην Ευρώπη εξετάζει το Ιράν
2
loading

Νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα το ιρανικό κοινοβούλιο, ως απάντηση στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές.

Η Επιτροπή Ενέργειας του κοινοβούλιο «ολοκληρώνει την επεξεργασία νομοσχεδίου για να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμάντ Χοσεϊνί, εκπρόσωπος της επιτροπής.

«Αν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στους Ευρωπαίους, πριν αυτοί εφαρμόσουν τις κυρώσεις», επισήμανε ο ίδιος.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Δευτέρα να επιβάλουν σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αλλά και κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, με στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος.

«Το νομοσχέδιο στοχεύει να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη, πριν να ισχύσει το εμπάργκο της ΕΕ», υπογράμμισε ένας άλλος βουλευτής.

Κάθε νέο πετρελαϊκό συμβόλαιο με το Ιράν απαγορεύτηκε από την ΕΕ, όμως οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο έχουν διορία μέχρι την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν το υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.

Το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για χώρες της ΕΕ, κυρίως της Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, «οι χώρες που έβαλαν στο στόχαστρο το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα παίρνουν ούτε σταγόνα», προειδοποίησε ένας άλλος βουλευτής, μέλος της επιτροπής. «Αυτό θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πληρώνουν το πετρέλαιό τους πιο ακριβά», τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar DIMA

  Και καλά θα κάνουν να μην πουλήσουν στην Ευρώπη με αυτά που τους λένε.Δηλαδή ο γάλλος ψηλομύτης,ο γερμανός φασίστας ο εγγλέχος πινόκιο γιατί τα έχουν τα πυρηνικά? για τεστ-δριβε?
  Αν έχουν οι Ιρανοί πυρηνικά όπλα- για το οποίο είμαι σίγουρος- καλώς τα έχουν,και μάλιστα εάν τους ζορίσουν τα εβραιόπουλα ας τους τα πετάξουν κατά Λονδίνομπάμιες...
  Δεν φανταζόμουνα ότι θα φτάσω ποτέ να υποστη΄ρίζω ισλαμική χώρα,αλλά ΄πιστεύω ότι μία βομβούλα εκεί στην Κεντρική Ευρώπη πολύ θα μου άρεσε να την ρίξουν,έτσι για πλάκα,και αν δεν τους αρέσει,με άλλη μία θα ισιώσουν.
  Ιράν και ξερό ψωμί,σιχάθηκα οτιδήποτε ευρωπαικό,να πάνε στα....

 2. avatar Piroski

  Το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για χώρες της ΕΕ, κυρίως της Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα...
  Τυχαίο και αυτό; Δεν νομίζω τάκη..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει