Λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και κυρώσεις στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν, η Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία δήλωσαν πρόθυμες να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη, εφόσον είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρά το πυρηνικό πρόγραμμά της.

«Καλούμε την ηγεσία του Ιράν να διακόψει άμεσα τις πυρηνικές δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η πόρτα είναι ανοιχτή για το Ιράν για σοβαρές και σημαντικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του» τονίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το Ιράν συνεχίζει να αψηφά τις διεθνείς υποχρεώσεις του και «εξάγει και απειλεί με βία την περιοχή. Μέχρις ότου το Ιράν προσέλθει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) θα εφαρμόζουμε ενωμένοι σκληρά μέτρα για να υπονομεύσουμε την ικανότητα του καθεστώτος να χρηματοδοτεί το πυρηνικό πρόγραμμά του» σημειώνουν οι τρεις ηγέτες.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου και το «πάγωμα» των κεφαλαίων της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι «άλλο ένα ισχυρό βήμα στη διεθνή προσπάθεια για να αυξηθεί η πίεση στο Ιράν» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν.

Η Τεχεράνη πάντως χαρακτήρισε «άδικες» και «καταδικασμένες να αποτύχουν» τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η απειλή, η πίεση και οι άδικες πιέσεις είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και δε θα εμποδίσουν το Ιράν να ασκήσει τα θεμελιώδη δικαιώματά του όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Μεχμανπαράστ είπε ότι οι κυρώσεις αποτελούν ένα «ψυχολογικό πόλεμο» κατά του Ιράν και κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους ηγέτες άλλων χωρών «που υφίστανται τις πιέσεις των ΗΠΑ, να σκεφτούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα αντί να ακολουθούν την πολιτική της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δυσχεράνουν τον εφοδιασμό των αντιπάλων τους για να τους αποδυναμώσουν οικονομικά, υπό το πρόσχημα ότι επιβάλουν πολιτικές πιέσεις σε βάρος του ιρανικού λαού» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε εξάλλου ότι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες του κόσμου είναι τέτοιες που δεν γίνεται να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη. Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου σε αποθέματα φυσικού αερίου και η τέταρτη όσον αφορά το πετρέλαιο.