Εμπάργκο στην εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη αποφάσισαν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών αναβάλλοντας όμως, έπειτα από πιέσεις της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια.

Το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η χώρα μας για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική αγορά, αναμένεται να υιοθετήσει ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης, ενσωματωμένη στη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας, μέχρι την 1η Μαΐου τα εν λόγω μέτρα θα αξιολογηθούν, με βάση τη διαθεσιμότητα προμηθειών και τις οικονομικές συνθήκες σε τρίτες, πλην του Ιράν, χώρες, με γνώμονα τη διασφάλιση ομαλής προμήθειας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για τις χώρες της Ευρώπης που εισάγουν μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών προμηθειών τους από το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύθηκαν να αναλάβουν κάθε απαραίτητη δράση.

Το ζήτημα επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο είχε ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου 2011, με τα περισσότερα κράτη- μέλη να πιέζουν για την άμεση επιβολή των μέτρων. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με αντίστοιχους οικονομικούς όρους, και υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αξιολόγηση των συνεπειών του μέτρου και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας.

Η Ελλάδα, που εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια της Ε.Ε. και του
ΔΝΤ, γράφει το πρακτορείο Reuters, εισάγει από το Ιράν σχεδόν το 25% του
πετρελαίου που χρειάζεται, καθώς της προσφέρει απεριόριστη πίστωση. Για το λόγο αυτό χρειάζεται χρόνο για να βρει εναλλακτικές πηγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την υιοθέτηση πλέον πεντάμηνης αναβολής της εφαρμογής του εμπάργκο για προϋφιστάμενα συμβόλαια, αλλά και της ενσωμάτωσης της ρήτρας αναθεώρησης στην απόφαση, η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί εντός της ημέρας.