Τις εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Oικονομικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 ως τις 30 Ιανουαρίου, στο Νταβός της Ελβετίας θα ανοίξει η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανκγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του διευθυντή του Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, έχει ήδη σημειωθεί ρεκόρ δηλώσεων συμμετοχής, με περισσότερους από 2.600 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αναλυτών, επιχειρηματιών, στελεχών, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συζητήσουν την ευρωπαϊκή κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Στο Νταβός, εκτός από τη Μέρκελ, αναμένονται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έξω από τις κλειστές πόρτες του Φόρουμ θα βρεθούν για να διαδηλώσουν μέλη του κινήματος “Occupy”.

Η φετινή συνάντηση έχει τίτλο «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Σχηματίζοντας νέα μοντέλα». «Δεν καταφέραμε να πάρουμε μαθήματα από την οικονομική κρίση του 2009. Ο φαύλος κύκλος των προβλημάτων του προστατευτισμού και του εθνικισμού πρέπει να σπάσει με νέες ιδέες» δήλωσε στο ίδιο πνεύμα ο ιδρυτής του Φόρουμ, γερμανός οικονομολόγος Κλάους Σβαμπ.