Έρευνα σε βάρος του μεταβατικού πρωθυπουργού Καμάλ αλ Γκανζούρι, που κατηγορείται ότι υποκίνησε τη βία εναντίον των διαδηλωτών τον Δεκέμβριο, πρόκειται να αρχίσουν Αιγύπτιοι εισαγγελείς, όπως ανακοίνωσε οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Αραβικό Δίκτυο για την Πληροφόρηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η έρευνα θα αρχίσει σήμερα.

Δύο δικηγόροι, ο Μοχάμεντ αλ Γάμρι και ο Σαμίρ αλ Μπαγκούρι, υπέβαλαν μήνυση την 17η Δεκεμβρίου, κατηγορώντας τον αλ Γκανζούρι ότι έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί βία και προκάλεσε τους θανάτους διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω από κυβερνητικά κτήρια.

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις πενθήμερες συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της κυβέρνησης, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο Γκανζούρι διορίστηκε από το Ανώτερο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) υπηρεσιακός πρωθυπουργός στη θέση του Ισάμ Σαράφ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις συγκρούσεις του Νοεμβρίου ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 42 άνθρωποι. Είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός επί των ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ τη δεκαετία του 1990.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το κρατικό αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τόσο στον Αϊμάν Νουρ, ιδρυτή του κόμματος αλ Γαντ, όσο και στον Μαμντούχ Χάμζα, πολιτικό που πρόσκειται στο κίνημα της νεολαίας που αξιώνει εκδημοκρατισμό της χώρας «στο πλαίσιο των ερευνών για υποκίνηση της βίας».