Η Αίγυπτος διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι θα σταματήσει τις έρευνες στα γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και ότι θα επιστρέψει το υλικό που κατέσχεσε στη διάρκεια των χθεσινών ερευνών που σημειώθηκαν στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Χθες Πέμπτη η αιγυπτιακή αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στα γραφεία 17 μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και δύο αμερικανικές οργανώσεις προάσπισης της δημοκρατίας, στο πλαίσιο έρευνας για «παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό».

Πολλοί κατήγγειλαν τις έρευνες, βλέποντας σε αυτές μία προσπάθεια του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο, να φιμώσει την αντιπολίτευση και τις φωνές αμφισβήτησης.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στο Κάιρο Αν Πάτερσον συζήτησε το θέμα σήμερα με τις αιγυπτιακές αρχές, ανάμεσά τους και μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η πρεσβευτής έλαβε από τους αιγύπτιους αξιωματούχος εγγυήσεις ότι αυτές οι έρευνες θα σταματήσουν και ότι θα επιστραφεί αμέσως το υλικό που έχει κατασχεθεί», πρόσθεσε.

«Επίσης τους επεσήμανε σε αυστηρό ύφος ότι ελπίζουμε πως όλες οι διεθνείς ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποστηρίζονται από την αμερικανική κυβέρνηση, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατό με στόχο να υποστηρίξουν τη μετάβαση προς τη δημοκρατία που γίνεται στην Αίγυπτο», κατέληξε.