Πώς σχολιάζει η Λευκωσία το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για το Κυπριακό

«Υπάρχουν σημεία που ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά»


ΚΟΣΜΟΣ
13:53
20/09/2017
Πώς σχολιάζει η Λευκωσία το άτυπο έγγραφο Γκουτέρες για το Κυπριακό
loading

«Την παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης για το Κυπριακό ζήτημα», αφορά το άτυπο έγγραφο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο δόθηκε στο Κρανς Μοντανά μια ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη συνέχεια το έγγραφο κοινοποιήθηκε στον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή και σε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για το έγγραφο ενημερώθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενής συζήτηση.

Υπενθύμισε ότι το ζήτημα της εφαρμογής της λύσης είχε τεθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ως προς την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι στο μονοσέλιδο άτυπο έγγραφο Γκουτέρες περιλαμβάνονται πέντε επίπεδα παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, προσθέτοντας ότι στο έγγραφο «υπάρχουν σημεία που ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά και κάποια που δεν κρίνονται ικανοποιητικά».

Ένα σημείο, το οποίο δεν κρίνεται ικανοποιητικό, εξήγησε, «είναι ότι αφήνεται προς συζήτηση κάποιος ρόλος στις εγγυήτριες δυνάμεις». Διευκρίνισε, ακόμα, ότι το άτυπο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά -όπως είπε- «αποτελεί κεκτημένο των διαπραγματεύσεων του Κρανς Μοντανά».

Ο Κύπριος εκπρόσωπος επανέλαβε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υποδεικνύοντας πως με τις ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας, αναδείχθηκε για πρώτη φορά το σημαντικό κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, τόνισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας πρέπει να γίνει εντός του πλαισίου και των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη προεργασία, ώστε να δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα δίδουν τη δυνατότητα για κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα, υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Μόσχα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η οποία και έγινε αποδεκτή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει