Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει «να εγκαταλείψει την εξουσία» και «να αφήσει το λαό του να αποφασίσει ελεύθερα για την τύχη του», εκτιμώντας ότι οι «σφαγές» προκαλούν «δικαίως αποστροφή και εξέγερση».

Η διεθνής κοινότητα «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της (…) καταγγέλλοντας την ωμή καταπίεση» και πρέπει «να διασφαλίσει ότι οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έχουν όλα τα μέσα και κάθε ελευθερία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», δήλωσε ο Σαρκοζί στις ευχές του για το Νέο Έτος στις ένοπλες δυνάμεις κατά την επίσκεψή του στη Σχολή του Πολεμικού Ναυτικού στο Λανβεόκ-Πιλμίκ.

Τα αιτήματα για την αποχώρηση των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την άφιξή τους στις 26 Δεκεμβρίου εξαιτίας της συνέχισης της αιματηρής καταστολής που ασκεί το καθεστώς και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει επίσης «να αναλάβει τις ευθύνες της (…) υιοθετώντας τις πιο σκληρές κυρώσεις, εξασφαλίζοντας την ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε ακόμη ο γάλλος πρόεδρος. «Θα εργαστούμε αδιάκοπα γι’ αυτό», πρόσθεσε.