Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν στην πολιτεία του Τέξας από τον τυφώνα Χάρβεϊ παρουσιάζουν ύφεση και ταυτόχρονα τα νερά από την τροπική καταιγίδα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν και να αποκαλύπτουν σαδιστικά για τους κατοίκους τις «πληγές» που έχουν προκληθεί.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις διάσωσης και οι εκκενώσεις κτιρίων συνεχίζονται, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να είναι 44 νεκροί σε έξι κομητείες, περιλαμβανομένου του Χιούστον, σύμφωνα με τις Αρχές. Παράλληλα, ακόμη 19 άνθρωποι αγνοούνται.

Στην κομητεία Όραντζ, στα σύνορα του Τέξας με τη Λουιζιάνα, η Εθνοφρουρά εξακολουθεί να απομακρύνει ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ οι ασθενείς του νοσοκομείου της περιοχής αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες πλημμύρες από την υπερχείλιση ενός κοντινού ποταμού.

rtinxar4 rtinxar6

Συνολικά είχε ζητηθεί σε περίπου 779.000 Τεξανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ακόμη 980.000 έφυγαν οικειοθελώς, μπροστά στον κίνδυνο πλημμύρας από τους υπερχειλισμένους ποταμούς και τις δεξαμενές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Στην πόλη Μπομόν, που βρίσκεται 130 χιλιόμετρα ανατολικά του Χιούστον, έχει διακοπεί η παροχή νερού.

Η διακοπή της υδροδότησης και οι κίνδυνοι για την υγεία που προκαλούνται από τις πλημμύρες, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον οι περισσότεροι κάτοικοι του Τέξας, μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αυτά προστίθεται και ο φόβος χημικής μόλυνσης μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών της Arkema, από το οποίο εκλύθηκε «εξαιρετικά επικίνδυνος καπνός», όπως προειδοποίησε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) Μπροκ Λονγκ. Οι Αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε κίνδυνος γι’ αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.

rtinxar7 rtinxar5

Ο Χάρβεϊ ήταν ο πιο ισχυρός κυκλώνας που έχει πλήξει την πολιτεία αυτή εδώ και 50 χρόνια. Η καταστροφική του πορεία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (25/08) και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, καθώς κατευθύνεται προς το εσωτερικό της χώρας.

Οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί από τον Χάρβεϊ εκτιμώνται σε 30 με 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 100.000 νοικοκυριά έχουν πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που θα επισκεφθεί ξανά αύριο το Τέξας, αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την αποδέσμευση 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων, ενώ -όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Σάντρα Σάντερς- θα δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία.

rtinxar3 rtinxar2

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, έχει δηλώσει ότι η Πολιτεία του ίσως χρειαστεί περισσότερα από 125 δισεκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής 311.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει αίτηση για να λάβουν βοήθεια.

«Ο αμερικανικός λαός είναι μαζί σας. Είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο, και θα είμαστε εδώ κάθε ημέρα μέχρις ότου η πόλη αυτή, η Πολιτεία αυτή και η περιοχή ανοικοδομηθούν», τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, μιλώντας έξω από μια κατεστραμμένη εκκλησία.

ΤΥΦΩΝΑΣ ΧΑΡΒΕΙ ΤΕΞΑΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΧΑΡΒΕΙ ΤΕΞΑΣ