Ανώτατοι ιρακινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι ότι προσπαθεί να επιβάλλει μία νέα δικτατορία που απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New York Times ο Ιγιάντ Αλάουι, ο Οσάμα αλ Νουτζάιφι και ο Ράφι αλ Εσάουι, ηγετικά στελέχη του σουνικού κόμματος Ιρακίγια, κατηγορούν τον Μάλικι, ότι χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και το δικαστικό σύστημα για να παρενοχλεί την αντιπολίτευση, κυρίως τους σουνίτες.

Το Ιράκ έχει βυθιστεί σε πολιτική κρίση μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Πρόσφατα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του σουνίτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τάρεκ αλ Χασέμι, ο οποίος έχει καταφύγει στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τα στελέχη του Ιρακίγια εκτιμούν ότι «πολιορκούνται» από τον Μάλικι, ο οποίος δρα «με την ευλογία του δικαστικού συστήματος και της αστυνομίας». Κατηγορούν επίσης τον ιρακινό πρωθυπουργό ότι παραβιάζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν πέρυσι για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο άρθρο τους, τα στελέχη του Ιρακίγια ζητούν επίσης από τις ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν τον Μάλικι, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τη συμφωνία κατανομής της εξουσίας και ότι «θα διαλύσει τους αντικυβερνητικούς θεσμούς χάρη στους οποίους κυβερνά».