Σε 38.019 ανήλθαν οι άνθρωποι που επέστρεψαν εθελοντικά στις πατρίδες τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σύμφωνα με σχετική έκθεση. Οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από 81 χώρες και επέστρεψαν σε 136 χώρες καταγωγής.

Η έκθεση που συνέταξε η μονάδα Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και επανένταξης του ΔΟΜ, καταδεικνύει μείωση των εθελούσιων επιστροφών για το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των εθελούσιων επιστροφών από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και την Ελβετία. Επιπλέον, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μείωση αυτή οφείλεται και σε συνδυασμό λοιπών παραγόντων, μεταξύ των οποίων, η μειωμένη εισροή μεταναστών και ο χαμηλότερος αριθμός αιτήσεων ασύλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση, το 1/3 των επωφελούμενων είναι γυναίκες και το 25% παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2017, οι δέκα χώρες από τις οποίες επέστρεψαν εθελοντικά οι περισσότεροι μετανάστες είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, ο Νίγηρας, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Υεμένη, το Τζιμπουτί, η Τουρκία, η Φινλανδία και το Μαρόκο. Στην κορυφή των χωρών καταγωγής, των ωφελουμένων βρίσκονται η Αλβανία, το Ιράκ, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Σερβία, η ΠΓΔΜ, το Πακιστάν, η Σενεγάλη, η Ουκρανία και η Ρωσία.

Σημειώνεται, ότι από την Ελλάδα επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους 2.924 μετανάστες, από τις αρχές του 2017 έως τον Ιούνιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.