Για πρώτη φορά το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Guardian, περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

Το πρωτότυπο του «Principia Mathematica» βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με μερικές σελίδες καμένες ή λεκιασμένες από νερό και, λόγω της εύθραυστης κατάστασής του, σπάνια επιδεικνύεται δημοσίως. Μέχρι τώρα, όποιος ήθελε να δει το πρωτότυπο, έπρεπε να έλθει αυτοπροσώπως στο Κέμπριτζ και να πάρει ειδική άδεια για να το μελετήσει. Τώρα όμως, χάρη στην τεχνολογία, ο καθένας μπορεί, μέσω του υπολογιστή του, να δει με την ησυχία του την αρχική έκδοση και τις συνοδευτικές χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα.

Επίσης, το πανεπιστήμιο έχει ήδη ψηφιοποιήσει αρκετά άλλα λιγότερο γνωστά επιστημονικά κείμενα του Νεύτωνα, που προέρχονται από το τετράδιο των σημειώσεών του, το οποίο κουβαλούσε μαζί του, όταν το Κέμπριτζ ήταν κλειστό λόγω της επιδημίας πανώλης, το 1665.

Τα ανάλογα πρωτότυπα κείμενα του Δαρβίνου ήδη βρίσκονται σε φάση ξεχωριστής ψηφιοποίησης και πρόσβασης μέσω διαδικτύου, αλλά τελικά θα ενσωματωθούν και αυτά κάτω από την ίδια online «στέγη», όπου επίσης κανείς θα μπορεί να βρει στο μέλλον τα πρωτότυπα κείμενα και χειρόγραφα άλλων διασημοτήτων, όπως ο αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϊ (από όπου πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης), ο «πατέρας» του ατόμου φυσικός Έρνεστ Ράδερφορντ κ.α.