Είκοσι δύο χρόνια μετά την ανατροπή του, ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα επιστρέφει σήμερα στη χώρα του.

Ο Νοριέγκα, ο οποίος κρατούνταν σε φυλακή της Γαλλίας, θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην πατρίδα του, όντας ένοχος για την εξαφάνιση πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Νοριέγκα επιστρέφει στον Παναμά μετά την απόφαση του εφετείου του Παρισιού, στις 23 Νοεμβρίου, να εκδοθεί ο πρώην δικτάτορας στη χώρα του από τη Γαλλία.

Ο Νοριέγκα επιβιβάστηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού σε αεροσκάφος της ισπανικής εταιρείας Iberia με προορισμό τη Μαδρίτη, όπου με άλλη πτήση πρόκειται ν΄αναχωρήσει στις 12:40 τοπική ώρα για τον Παναμά.

«Ο Μανουέλ Νοριέγκα, 77 ετών, αναμένεται στον Παναμά με πτήση της Iberia στις 17:30 (22:30 ώρα Γκρήνουιτς)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά Ρομπέρτο Ενρίκεζ.

Ισχυρός άνδρας του Παναμά την περίοδο από το 1983 ως το 1989, ο Μανουέλ Νοριέγκα φυλακίστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το 2010 μεταφέρθηκε στη Γαλλία όπου καταδικάσθηκε σε επταετή κάθειρξη για ξέπλυμα χρήματος.

Οι αρχές του Παναμά θέλουν να εκτίσει τρεις ποινές 20ετούς κάθειξης συνολικά για εξαφανίσεις αντιπάλων του και ελπίζουν να τον δικάσουν και για άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, η οποία σημαδεύτηκε από πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι δήλωσε προχθές, Παρασκευή, ότι ο Νοριέγκα θα πάει “κατευθείαν στη φυλακή”, αλλά ο πρώην δικτάτορας μπορεί να ζητήσει να τεθεί υπό περιορισμόν κατ΄οίκον βάσει νόμου, ο οποίος επιτρέπει σε καταδικασθέντες ηλικίας άνω των 70 ετών να εκτίσουν την ποινή τους κατ΄οίκον.