Ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ για τη βία στο Κάιρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι όσον αφορά την Αραβική Άνοιξη, παρά τις πολλές συγκρούσεις και τις δυσκολίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής».

Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο, οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο 22 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές, «αποτελούν αιτία σημαντικής ανησυχίας για μας», σημείωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό δίκτυο BBC.

«Υπάρχουν ασφαλώς προβλήματα στην Αίγυπτο, όμως θα γίνουν εκλογές και βεβαίως διεξήχθησαν με επιτυχία εκλογές στην Τυνησία, μια νέα κυβέρνηση πρόκειται να σχηματιστεί στη Λιβύη και σημαντικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στο Μαρόκο και την Ιορδανία» προσέθεσε.

«Θα πρέπει ως εκ τούτου να παραμείνουμε αισιόδοξοι όσον αφορά την αραβική άνοιξη παρά τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής» υπογράμμισε.

Ο Χέιγκ δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό η σημερινή στρατιωτική εξουσία στο Κάιρο «να επιβλέψει τις προσεχείς εκλογές» και στη συνέχεια να γίνει η μετάβαση το ταχύτερο δυνατό σε μια δημοκρατική και πολιτική εξουσία.

«Η στρατιωτική εξουσία στην Αίγυπτο έχει ακόμη πολλά πράγματα να κάνει και κυρίως να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κράτηση διαδηλωτών» πρόσθεσε.

«Όμως πρέπει επίσης να δείξει τόλμη στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να καταπολεμήσει τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία» σημείωσε.

Συγκρούσεις σημειώνονται από το Σάββατο στην Αίγυπτο ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων βουλευτικών εκλογών στη χώρα από την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Οι διαδηλωτές ζητούν να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από το στρατό, ο οποίος έχει αναλάβει τα καθήκοντα αυτά από την πτώση του Μουμπάρακ.