Το βασικό νεκροτομείο του Καΐρου, στο νοσοκομείο Ζάιναμ, έχει παραλάβει 33 σορούς ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, που ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, το νεκροτομείο είναι ο κύριος προορισμός των σορών των νεκρών. Κατά τις ίδιες πηγές τα περισσότερα πτώματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Προηγουμένως το υπουργείο Υγείας είχε αναφέρει πως σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο το Σάββατο, ενός στο Κάιρο και ενός στην Αλεξάνδρεια. Οι υπόλοιποι, τουλάχιστον 20, σκοτώθηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή και σήμερα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.500 τραυματίες.

Στο μεταξύ ο στρατός της Αιγύπτου διέψευσε σήμερα ότι επενέβη στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, λέγοντας πως η επιχείρησή του είχε στόχο να προστατευθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αστυνομία και η στρατιωτική αστυνομία ενεπλάκη με τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα χθες στην πλατεία, τη δεύτερη ημέρα της βίας που μαίνεται ενώ απομένουν ελάχιστες ημέρες ως τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Η εκλογική διαδικασία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 28η Νοεμβρίου.

«Ο στρατός δεν πήγε στην Ταχρίρ, οι διαδηλωτές πήγαν στο υπουργείο. Οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά έπρεπε να σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Εσωτερικών» είπε ο στρατηγός Σαΐντ Αμπάς, βοηθός του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Αμπάς διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επίσημα προστασία από το στρατό. Παρόμοια προστασία θα προσφερόταν στους διαδηλωτές στην Ταχρίρ εάν τη ζητούσαν, πρόσθεσε.

«Εάν οι διαδηλωτές θέλουν προστασία από τραμπούκους στην πλατεία, θα στείλουμε δυνάμεις με εντολή να αποκρούσουν κάθε κίνδυνο στην πλατεία» είπε, αναφερόμενος σε «τραμπούκους» που οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι δουλεύουν για λογαριασμό αυτών που αντιτίθενται στους στόχους της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των διαδηλωτών που αξιώνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν στην Ταχρίρ την Παρασκευή με αίτημα ο στρατός να παραδώσει ταχύτερα την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου, Ίμαντ Αμπού Γάζι, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντίδραση της κυβέρνησης και τη βία ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις τελευταίες εξελίξεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου» είπε ο αιγύπτιος ΥΠΠΟ μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει την παραίτησή του, που υπέβαλε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα το χρηματιστήριο του Καΐρου σημείωσε πτώση 4,04% στην τρίτη ημέρα των ταραχών, με τον δείκτη EGX-30 να πέφτει στις 3.860,99 μονάδες.