Είτε αναμένει καλά είτε άσχημα νέα, φαίνεται πως η πλειοψηφία των ανθρώπων θα προτιμούσε να παραμείνει στο σκοτάδι παρά να μάθει τι θα γίνει στο μέλλον.

Σύμφωνα με έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άτομα, ποσοστό μεγαλύτερο του 85% δεν θα ήθελε να μάθει αν ο γάμος του θα καταλήξει σε διαζύγιο, ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό προτιμά την άγνοια αναφορικά με το πότε θα πεθάνει.

Ακόμη και για χαρούμενα γεγονότα, η άγνοια πολλές φορές προτιμάται, είτε αφορά στο δώρο που θα πάρει κάποιος τα Χριστούγεννα είτε το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ιδέα είναι ότι οι περισσότερες πληροφορίες είναι πάντα κάτι καλύτερο, δηλώνει ο Gerd Gigerenzer, ένας από τους υπεύθυνους της έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έρευνα αυτή προσπαθεί να δείξει ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν το μέλλον τους να είναι όσο πιο βέβαιο γίνεται.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Review, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, διεξήχθη σε Ισπανία και Γερμανία (1.000 και 1.000 περίπου άτομα αντίστοιχα). Σε κάθε περίπτωση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από υποθετικές ερωτήσεις –πέντε γύρω από αρνητικά γεγονότα, όπως το αν θα ήθελες να μάθεις πότε θα πεθάνεις και αν ο γάμος σου θα διαρκέσει, και πέντε για θετικά γεγονότα, όπως το φύλο ενός αγέννητου παιδιού και το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Στη Γερμανία, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 88% των συμμετεχόντων δεν θα ήθελε να ξέρει πότε θα πεθάνει, σχεδόν το 87% δεν θα ήθελε να ξέρει αν ο γάμος του θα αποτύγχανε και το 90% δεν θα ήθελε να γνωρίζει πότε θα πεθάνει ο σύντροφός του.

Την ίδια ώρα, το 59% δεν θα ήθελε να ξέρει εξ αρχής τι δώρο θα έπαιρνε τα Χριστούγεννα, το 57% δεν θέλει να ξέρει αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο, ενώ το 77% δεν θα ήθελε να ξέρει από πριν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η γνώση του φύλου του παιδιού, ωστόσο, απορρίφθηκε από το 40% των ερωτηθέντων.

Στην Ισπανία, τα ποσοστά ήταν παρόμοια, αν και οι Ισπανοί φάνηκαν να ενδιαφέρονται λιγότερο να κρατήσουν για έκπληξη το φύλο του παιδιού.