Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα του συντάκτη μιας εφημερίδας για τη θέση της σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στη διάρκεια μιας συνέντευξής της η οποία δημοσιεύεται αύριο.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα εθνών σε διεθνές επίπεδο που λόγω πολύ θεμελιωδών ανησυχιών δεν αποκλείουν τη στρατιωτική επιλογή», είπε η Μέρκελ στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung. Αποσπάσματα της συνέντευξης διανεμήθηκαν σε άλλα γερμανικά ΜΜΕ σήμερα.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι θέλει να «εκμεταλλευθεί όλο τον διαθέσιμο διπλωματικό χώρο για ελιγμούς και η Γερμανία μπορεί να συμβάλει» να υπάρξει διαπραγμάτευση.

Οι απαντήσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου δεν σηματοδότησαν μια σαφή καταδίκη των σεναρίων περί στρατιωτικής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που ζητούν αρκετοί στη Γερμανία.

Πριν από μία εβδομάδα, το Ισραήλ είχε κάνει σαφές ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Την Τρίτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέδωσε μια έκθεση η οποία ανέφερε πως περιέχει στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η Τεχεράνη επιδίωξε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.
Η Μέρκελ χαρακτήρισε την έκθεση της IAEA πολύ ανησυχητική.

«Προφανώς το Ιράν δεν παίζει το παιγνίδι ανοικτά”, επισήμανε η Μέρκελ. Η Καγκελάριος πρόσθεσε ότι τα μέσα για να αναγκαστεί το Ιράν να συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη διαφάνεια δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί. «Προς το παρόν η προτεραιότητα είναι οι κυρώσεις», είπε.