Το Ιράν δεν χρειάζεται μία ατομική βόμβα για να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Η δήλωση του ιρανού προέδρου έρχεται την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να δημοσιοποιήσει μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

«Οι ΗΠΑ που διαθέτουν 5.000 ατομικές βόμβες μας κατηγορούν απερίσκεπτα ότι έχουμε κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουμε να κόψουμε το χέρι που έχουν απλώσει στον κόσμο δεν θα χρειαστούμε μία ατομική βόμβα», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ.

«Μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χρησιμοποιώντας την σκέψη, τον πολιτισμό και τη λογική», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι λεηλατούν τα πλούτη των λαών και τους ταπεινώνουν.

«Αν οι ΗΠΑ θέλουν να εναντιωθούν στο ιρανικό κράτος, θα μετανιώσουν για την απάντησή μας», διότι το Ιράν «δεν θα υποχωρήσει ποτέ», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.

Ο ιρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης και τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο ότι δεν έχει δική του γνώμη και  παραβιάζει τους κανόνες της Υπηρεσίας «αναπαράγοντας όλα τα έγγραφα που του δίνουν οι Αμερικανοί χωρίς να δημοσιοποιεί καμία έκθεση για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ».

Ο Αχμαντινετζάντ επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός για τα πυρηνικά των ΗΠΑ είναι 81 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 300 φορές ο προϋπολογισμός του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Όσο για τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι, παρά τις υποσχέσεις του για αλλαγή, «φρόντισε ώστε οι λαοί του κόσμου να θέλουν να κάνουν εμετό κάθε φορά που ακούν το όνομά του».