Την ανησυχία του εξέφρασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ για τα σενάρια που θέλουν το Ισραήλ να προετοιμάζει επίθεση κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, με αφορμή την επικείμενη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης.

Αν στην έκθεση της Υπηρεσίας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται ότι το Ιράν κατασκευάζει ατομικά όπλα, τότε η Γαλλία θα υποστηρίξει σθεναρά την επιβολή νέων κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Ζιπέ, αλλά θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποφευχθεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί τέσσερις φορές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά η Ρωσία και η Κίνα, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν νέες κυρώσεις.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι που το Ιράν περνάει τα όρια. Θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την περιοχή. Η θέση της Γαλλίας είναι ξεκάθαρη: αν χρειαστεί να ενισχύσουμε τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Οι δυτικές χώρες ενδεχομένως να αντιδράσουν κάνοντας έκκληση για περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά εικάζεται ότι το Ισραήλ προετοιμάζει πλήγμα κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.