Οι χώρες της Δύσης δεν έχουν καμία σοβαρή απόδειξη για την ύπαρξη ενός πυρηνικού στρατιωτικού προγράμματος στο Ιράν, δήλωσε σήμερα στο Ερεβάν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

«Δεν υπάρχει», είπε, «καμιά σοβαρή απόδειξη ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνική κεφαλή», δήλωσε ο Σαλεχί όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την αναμενόμενη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, βασίζεται σε υποψίες για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι χώρες της Δύσης και οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ιράν «χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, ούτε αποδείξεις», πρόσθεσε μετά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του Εντουαρντ Ναλμπαντιάν, υπογραμμίζοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έγινε ένα «πολιτικό πρόβλημα».

«Δεν έχουμε σταματήσει να επαναλαμβάνουμε ότι δεν κατασκευάζουμε πυρηνικά όπλα. Η θέση μας ήταν πάντα να μη χρησιμοποιούμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα για άλλους σκοπούς παρά μόνο για ειρηνικούς», τόνισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ προειδοποίησε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην επιτεθούν στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λέγοντας ότι η Τεχεράνη μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Την ίδια ώρα η Τεχεράνη απέρριψε εκ των προτέρων τις κατηγορίες που αναμένεται να περιέχει η έκθεση της ΙΑΕΑ σε βάρος της για το πυρηνικό της πρόγραμμα: βασίζεται σε ψευδή στοιχεία που είναι γνωστά εδώ και καιρό και το Ιράν έχει ήδη απαντήσει λεπτομερώς κατά το παρελθόν, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ο Σαλεχί.

Παράλληλα σήμερα στο Ισραήλ ο υπουργός ‘Αμυνας Εχούντ Μπαράκ υποβάθμισε τις φήμες ότι η χώρα του προτίθεται να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λέγοντας ότι δεν έχει αποφασιστεί μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της γειτονικής χώρας.

«Ο πόλεμος δεν είναι πικ νικ. Εμείς θέλουμε ένα πικ νικ. Δεν θέλουμε πόλεμο», είπε ο Μπαράκ στο ισραηλινό ραδιόφωνο με αφορμή τη δημοσιοποίηση εντός της εβδομάδας μιας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.