Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο σημειώθηκε την Κυριακή, όταν τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει την περιοχή των Ιμίων.

Στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Hulusi Akar, ο οποίος επιβιβάστηκε από το λιμάνι του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και έφτασε μέχρι τις βραχονησίδες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1996.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ο τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Στην περιοχή έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» που κάλεσε τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Την ίδια ώρα, και τα τουρκικά πλοία καλούσαν το ελληνικό πλοίο να φύγει από την περιοχή. Το ελληνικό και τα τουρκικά πλοία έμειναν κάποια ώρα στην περιοχή και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η νέα τουρκική πρόκληση, στην επέτειο της 21ης επετείου της κρίσης των Ιμίων, έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, που διώκονται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού στη χώρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για το περιστατικό αναφέρεται: «Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11:00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Στο μεταξύ, φωτογραφίες από την επιχείρηση αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων…

1

2

3