Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Βόρειο Κόσοβο, καθώς οι Σέρβοι, που διαμένουν εκεί, ζήτησαν από το Βελιγράδι την αποστολή στρατευμάτων και αστυνομικών, ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια, μετά την απομάκρυνση των Σερβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, κατά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς, το 1999.

Νωρίτερα σήμερα, οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο αρνήθηκαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τα σύνορα, που ζήτησε εκ νέου το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σέρβοι δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη, από το 2008 της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, ενώ οι Σέρβοι που ζουν στο Βόρειο Κόσοβο έχουν τοποθετήσει από τον περασμένο Ιούλιο οδοφράγματα στα σύνορα, μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου.

Επεισόδια σημειώνονται κατά καιρούς, εδώ και τρεις μήνες, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ (KFOR), που παραμένουν στην περιοχή από το 1999, επιχειρούν να απομακρύνουν τα εν λόγω οδοφράγματα.

«Η Σερβία και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να διευκολύνουν την επιστροφή και την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού της Σερβίας και στο Βόρειο Κόσοβο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου, ύστερα από σημερινή τους συνάντηση.

Πηγή: 24h.gr