Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κόσοβο και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς με εκπροσώπους Σέρβων του Κοσόβου.

«Ο κ. Τάντιτς μας ζήτησε να καταστήσουμε δυνατή τη διέλευση της Eulex και την KFOR, αλλά για εμάς είναι απαράδεκτο η Eulex να μεταφέρει τελωνειακούς από την Πρίστινα και να εφαρμόζει το σχέδιο Αχτισάαρι. Για το αίτημα αυτό του προέδρου Τάντιτς θα πρέπει να ρωτήσουμε το λαό», τόνισε ο δήμαρχος του Ζούμπιν, Πότοκ Σλάβισα Ρίστιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας και οι εκπρόσωποι των δήμων του βόρειου Κοσόβου με σερβική πλειοψηφία συμφώνησαν ότι ο μοναδικός τρόπος άμυνας των Σέρβων είναι η αποφυγή της βίας και του εξτρεμισμού κάθε είδους.

Ο κ. Τάντιτς ανέφερε στους εκπροσώπους των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου ότι οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν ώστε η κατάσταση να παραμείνει ήρεμη και να μην υπάρχουν προκλήσεις. Ο πρόεδρος της Σερβίας επέμεινε ο διάλογος με την KFOR και την Eulex να συνεχιστεί και οι δύο αποστολές να κινούνται ελεύθερα στο βόρειο Κόσοβο, υπό την προϋπόθεση η Eulex να μην μεταφέρει τελωνειακούς και αστυνομικούς στις διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου, παρά το κρύο και τη βροχή, παρέμειναν μια ακόμη νύχτα στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στις περιοχές Ζούπατς και Γιαγκνιένιτσα στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποστολή τελωνειακών και αστυνομικών από την Πρίστινα στις δύο διαβάσεις.