Κατηγορίες κατά της Ουάσινγκτον για επιχείρηση δημιουργίας «τεχνητής κρίσης» στη Μέση Ανατολή εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, μετά τις κατηγορίες εκ μέρους των ΗΠΑ και κατά της Τεχεράνης πως εμπλέκεται στη συνωμοσία δολοφονίας του Σαουδάραβα πρεσβευτή στη χώρα.

Οι αμερικανικοί ισχυρισμοί δείχνουν μια «ανόητη κακοβουλία», τόνισε ο Λαριτζανί μιλώντας στο κοινοβούλιο, «οι Αμερικανοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα τεχνητή κρίση. Έχουμε ομαλές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία και δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να προχωρήσει το Ιράν σε τέτοιες ανόητες ενέργειες, όπως αυτές που ισχυρίζονται οι ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο Ιρανών που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο συνωμοσίας που «σχεδίασε, οργάνωσε και διηύθυνε το Ιράν».

Πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν «το κατασκευασμένο σενάριο» της Ουάσινγκτον με στόχο την πρόκληση εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τους άραβες γείτονές του ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία» προς όλους του Αμερικανούς διπλωμάτες και ταξιδιώτες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’όψιν τις συστάσεις του υπουργείου και τις άλλες επίσημες πληροφορίες πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε μετακίνηση ή δραστηριότητα.