Σε αντίθεση με τα τεκταινόμενα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, η αγορά κατοικίας στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης παραμένει ανθηρή.

Οι πωλήσεις διαμερισμάτων στο Μανχάταν εκτινάχθηκαν κατά 17% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, με τον συνολικό αριθμό των αγοραπωλησιών να ανέρχεται σε 3.106 ακίνητα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για το υψηλότερο μέγεθος από το τρίτο τρίμηνο του 2007. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 911.333 δολάρια (περίπου 712.300 ευρώ), σημειώνοντας μικρή πτώση από τα 914.000 δολάρια που ήταν η μέση αξία των συναλλαγών κατά την ίδια περίοδο του 2010.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση κατοικιών στη Νέα Υόρκη διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η γενικότερη οικονομική επιβράδυνση παρέχει πρόσφορο έδαφος για την είσοδο των επενδυτών. Ετσι, αγοραστές από την Κίνα, την Κορέα, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη ήταν υπεύθυνοι για την άνοδο των αγοραπωλησιών κατά 33% στο τρίτο τρίμηνο στην κατηγορία των διαμερισμάτων. Μεταξύ αυτών, τα στούντιο και τα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο κατέλαβαν πάνω από το 50% των αγοραπωλησιών, σε ένα δείγμα ότι πολλοί από τους αγοραστές δεν κατείχαν κάποιο ακίνητο στο παρελθόν και είναι η πρώτη φορά που γίνονται ιδιοκτήτες. Οι εν λόγω άνθρωποι κινούνται στην αγορά, ώστε να εκμεταλλευτούν και τα χαμηλά ιστορικά επίπεδα των επιτοκίων. Ετσι, τα φθηνότερα ακίνητα απολαμβάνουν υψηλή ζήτηση.

Αντίστοιχα, μεγάλης αποδοχής και ζήτησης τυγχάνουν και τα πολύ ακριβά ακίνητα, στο υψηλό κομμάτι της αγοράς, καθώς το δολάριο είχε υποχωρήσει έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων κατά το 12μηνο που προηγήθηκε έως τον προηγούμενο Αύγουστο και πριν από το ράλι του Σεπτεμβρίου. Αυτό ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη των αγοραστών από το εξωτερικό. Σημαντικό είναι και το ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν την αγορά κατοικίας της Νέας Υόρκης ως έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό. Ετσι, οι πωλήσεις των διαμερισμάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη επιλογή των ξένων αγοραστών, ανήλθαν σε 1.789 ακίνητα, έναντι 1.341 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.