Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει ένα διάταγμα προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση για νέους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ‘Αμυνας Φικρί Ισίκ, μετά τη δίωξη χιλιάδων στρατιωτικών έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα.

Η Τουρκία, που διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και συμμετέχει στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έχει συλλάβει χιλιάδες στρατιωτικούς, αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Ο Ισίκ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk ότι ο ρόλος της Τουρκίας στον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μετά το πραξικόπημα.

Είπε πως το διάταγμα για τους πιλότους θα δημοσιευθεί πολύ σύντομα.

Ο υπουργός Άμυνας είπε ακόμη πως οι τρεις τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι –δύο που υπηρετούσαν στην Ελλάδα και ένας στη Βοσνία–, που εξακολουθούν να διαφεύγουν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα, φέρεται να βρίσκονται τώρα στην Ιταλία.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε πως δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι διέφυγαν από την Ελλάδα στην Ιταλία και πως και άλλοι διπλωμάτες διαφεύγουν μετά την ανάκλησή τους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Δύο στρατηγοί που συνελήφθησαν στο Ντουμπάι και άλλος ένας στο Κουβέιτ έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία.