Η Τουρκία υπέγραψε σήμερα συμφωνία με τη κατεχόμενη Κύπρο για τη χάραξη των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων (υφαλοκρηπίδα), η οποία θα ανοίξει το δρόμο στην Άγκυρα για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το κείμενο που θα καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα υπεγράφη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ξεκίνησε η Κύπρος, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, αποτελεί “τρέλα”, αποκλείοντας, ωστόσο, προς το παρόν, την προσφυγή σε στρατιωτική βία.

«Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ πραγματοποιώντας έρευνες για πετρέλαιο» και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ όταν ερωτήθηκε εάν η χώρα του εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής, απάντησε: «Όχι ακόμη».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δραστηριότητες αυτές «σαμποτάρουν» τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.