Ευρεία αναμένεται η ατζέντα της τετραήμερης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γερμανία. Ο Γκιουλ θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογο του, Κρίστιαν Βουλφ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεών του θα βρεθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η ενσωμάτωση των Τούρκων μεταναστών καθώς και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις βορειοαφρικανικές χώρες.

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF ενόψει της επίσκεψής του, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η πολιτική της Γερμανίας στο ζήτημα της μετανάστευσης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Γκιουλ επέκρινε ειδικά την τροποποίηση που είχε γίνει το 2007 στο νόμο για την μετανάστευση, η οποία προβλέπει ότι οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε στην Τουρκία μπορεί να μεταναστεύσει στη Γερμανία εάν ζει εκεί ο ή η σύζυγός του μόνο εάν μπορεί να αποδείξει ότι γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα. Ο Γκιουλ έκανε την δήλωση αυτή μερικές ημέρες αφού κάλεσε τους Τούρκους μετανάστες στην Γερμανία να μάθουν τη γλώσσα της χώρας η οποία τους φιλοξενεί ώστε να ενσωματωθούν καλύτερα. Αυτήν την έκκληση επανέλαβε στη συνέντευξή του στο ZDF.

Ενδιαφέρον θα έχουν οι συζητήσεις, που θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος με τη Γερμανική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, καθώς όπως είναι γνωστό το Βερολίνο έχει επανειλημμένως εκφράσει σκεπτικισμό.

Πηγή: 24h