Η Ελβετία καταργεί εξαίρεση για μουσουλμάνους μαθητές

Τους «επιβάλλει» να χαιρετούν διά χειραψίας τους καθηγητές τους


ΚΟΣΜΟΣ
14:38
25/05/2016
Η Ελβετία καταργεί εξαίρεση για μουσουλμάνους μαθητές
13
loading

Η εξαίρεση που δόθηκε από το περασμένο φθινόπωρο σε δύο μουσουλμάνους μαθητές λυκείου κοντά στη Βασιλεία (Ελβετία) από την «υποχρέωση» να χαιρετούν διά χειραψίας τους καθηγητές τους, θα καταργηθεί, σύμφωνα με μία απόφαση που ανακοίνωσαν οι αρχές του καντονιού της Βασιλείας.

Οι αρχές εκτιμούν πως μία «καθηγήτρια μπορεί να απαιτήσει» από τον μαθητή να κάνει χειραψία μαζί της, μια χειρονομία που κάνουν οι μαθητές στην Ελβετία σε ένδειξη σεβασμού, και πως οι μουσουλμάνοι μαθητές αρνούνται να το κάνουν «λόγω φύλου ή θρησκευτικών λόγων».

Το σχολείο όπου φοιτούν οι μαθητές αυτοί αντέδρασε αμέσως γνωστοποιώντας την «ανακούφισή του» για το γεγονός ότι έλαβε απάντηση στα ερωτήματά του. Προσέθεσε ότι θα καταργήσει την προσωρινή εξαίρεση και πως η οικογένεια των δύο νεαρών αγοριών έχει ενημερωθεί.

Οι αρχές του καντονιού, στις οποίες απευθύνθηκε η διεύθυνση του σχολείου, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού πραγματοποίησαν νομική ανάλυση.

«Το δημόσιο συμφέρον όσον αφορά την ισότητα ανδρών και γυναικών καθώς και η ενσωμάτωση ξένων προσώπων επιβάλλουν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία της πίστης των μαθητών», αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Εκπαίδευσης του καντονιού.

Η διευθέτηση έχει αλλάξει και η διεύθυνση του σχολείου θα καταργήσει την εξαίρεση που είχε δώσει στους δύο μαθητές, ανέφερε η διοίκηση του καντονιού.

Αν οι μαθητές εξακολουθήσουν να αρνούνται να χαιρετούν διά χειραψίας τις καθηγήτριες τους, οι γονείς μπορεί να λάβουν ειδοποίηση ακόμη και να τους επιβληθεί πρόστιμο το οποίο μπορεί να φθάσει τα 5.000 ελβετικά φράγκα (4.521 ευρώ).

Η υπόθεση, που προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στην Ελβετία, ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη στις αρχές Απριλίου από τα μέσα ενημέρωσης της γερμανόφωνης Ελβετίας της εξαίρεσης που δόθηκε στους δύο σύριους μαθητές, ηλικίας 14 και 15 ετών, οι οποίοι αρνούνται να συμμορφωθούν με μια συνήθεια που συνίσταται στη χειραψία με τους καθηγητές τους κατά την έναρξη και το τέλος του μαθήματος.

Η ελβετίδα υπουργός Εσωτερικών, Σιμονέτα Σομαρούγκα, είχε εκφράσει την οργή της με αυτή την απόφαση εξαίρεσης.

«Στη βάση των αποτελεσμάτων της νομικής ανάλυσης, το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τερβίλ θα ακυρώσει την ενδιάμεση διευθέτησή και θα θέσει σε ισχύ τη χειραψία για αυτούς τους μαθητές. Σε περίπτωση μη σεβασμού αυτού του κανόνα, θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο», αναφέρει ακόμη η διοίκηση του καντονιού, που αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το θέμα πήρε άλλη τροπή όταν ο ελβετικός Τύπος αποκάλυψε πως η οικογένεια των δύο νεαρών Σύρων είχε καταθέσει αίτηση για την απόκτηση της ελβετικής υπηκοότητας.

Αμέσως το Γραφείο Μετανάστευσης, το αρμόδιο όργανο «πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τα μέλη της οικογένειας», ανέφερε η διοίκηση του καντονιού, και ένα πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, έλαβε μια προειδοποίηση για «αξιοποίηση της βίας».

Αυτή η προειδοποίηση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο αίτημα πολιτογράφησης, αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης του καντονιού.

Ο πατέρας των δύο εφήβων, ιμάμης ενός αμφιλεγόμενου τεμένους της Βασιλείας, έφθασε στην Ελβετία το 2001 ως αιτών άσυλο με προέλευση τη Συρία.

Το Γραφείο Μετανάστευσης του καντονιού, που είναι επιφορτισμένο με της εξέταση των αιτήσεων πολιτογράφησης, ανέφερε στα μέσα Απριλίου πως είχε καλέσει την οικογένεια για να δώσει διευκρινίσεις κυρίως για τους συνθήκες υπό τις οποίες ο πατέρας μπόρεσε να επωφεληθεί από το καθεστώς του αιτούντος άσυλο.

Σύμφωνα με τον ελβετικό Τύπο, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας επέστρεψαν στη Συρία όπου τελείωσαν το σχολείο.

Η Ελβετία αριθμεί περίπου 350.000 μουσουλμάνους σε έναν πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων από τους οποίους τα δύο εκατομμύρια είναι ξένοι. Έχει ήδη συναντήσει προβλήματα με μουσουλμάνους μαθητές, κυρίως εκ μέρους των γονιών που αρνούνται οι κόρες τους να παρακολουθήσουν μαθήματα κολύμβησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

13
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΦΟΒΟΥΜΑΣΤΕ ΜΗΝ ΕΚΒΑΡΒΑΡΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΦΕΡΗ ΤΟΝ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΥΜΠΑΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΑΙ ΥΠΟΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΙΩΝΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ
  ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΥΣΟΥΡΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ

 2. avatar αρια 12

  εξω οι μουσουλμανοι απο την ελλαδα

 3. avatar Βασίλειος ο Β’

  Οι βάρβαροι πρέπει να εκπολιτίζονται και όχι οι πολιτισμένοι να εκβαρβαρίζονται!

  1. avatar Theod G

   Πέστα μεγάλε. Έχουμε γεμίσει από ψευτοπολιτικάντηδες που το μόνο που κάνουν είναι να μας εκβαρβαρίζουν αντί να εκπολιτίζουν τους εισαγόμενους βάρβαρους.

 4. avatar Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

  ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΙΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗΣ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΦΤΙΑΞΗ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΜΑΣΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΗ ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΟΜΕΝ ΑΥΤΗ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΗ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΝΟ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΩ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ,ΓΙΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΖΗΛΕΥΟΥΝ Η ΠΑΝΤΕΣ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΕ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟΞΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΗ ΤΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΤΖΙΔΙΚΗ ΣΑΒΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΡΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΒΕΤΗ Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΠΗ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ Η ΛΑΟΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΕΝΩ Η ΕΛΒΕΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΝΑ ΧΕΡΕΤΟΥΝ ΜΕ ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΘΑ ΠΗ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ.

 5. avatar ΑΧ ΒΑΧ!

  ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΕΛΒΕΤΙΑ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ...

 6. avatar Ιουλιανός ο παραβάτης

  If you are in Rome, you do as the Romans do

 7. avatar Μαρια25

  Αντί να σεβαστούν τα κράτη που τους φιλοξενούν ζητάνε να τα αλλάξουν.!!!!Ήμαρτον πια!!!

 8. avatar ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

  Πως ζητάς τον σεβασμό των άλλων όταν εσύ πρώτος δεν τους σέβεσαι. Και όταν είσαι φιλοξενούμενος σε μια ξένη χώρα οφείλεις να προσαρμοστείς στα δεδομένα της. Η ίδια η χώρα έχει νόμους που σε σέβονται σαν ξένο. Διαφορετικά σήκω και φύγε.

 9. avatar House of pain

  Αν δεν γουσταρουν απελαση κ το πρόβλημα έχει λυθεί.

 10. avatar Τεο.π

  Λίγο πιο αληθινά ...δεν ήθελαν τα παλικάρια να χαιρετούν τις γυναίκες γιατί κατα το κοράνι τους ΔΕΝ είναι ισάξιες τους για να τις χαιρετούν .....άντε και στα δικά μας έτσι που το πάμε

 11. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Ποιο αρρωστο μυαλο βρισκει λογους να επιβαλλει σε ενα παιδι να μην εχει φυσιολογικη ζωη και επαφη με τους συνανθρωπους του...???

  1. avatar Γκιοζης Καρας

   A: Αρρωστημενοι γονεις μεγαλωμενοι σε μια
   αρρωστημενη κοινωνια οπου η αποδοχη θρησκευτικων
   δεδομενων ειναι επιβεβλημενη. (Φαυλος κυκλος)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει