Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να έχει μια «πλήρη εποπτεία των δραστηριοτήτων του πυρηνικού του προγράμματος για πέντε χρόνια αν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις» δήλωσε σήμερα.

«Προτείναμε στην ΙΑΕΑ να έχει μια πλήρη εποπτεία των πυρηνικών δραστηριοτήτων και του προγράμματος του Ιράν επί πέντε χρόνια υπό τον όρο να αρθούν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί.

Ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δεν διευκρίνισε πότε διατυπώθηκε η πρόταση προς την ΙΑΕΑ ούτε τι εννοεί λέγοντας «πλήρη εποπτεία».

Ένα μεγάλο μέρος των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν τελούν υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, κυρίως ο εμπλουτισμός ουρανίου που είναι στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι μεγάλες δυνάμεις αμφιβάλλουν, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της Τεχεράνης, ότι το πρόγραμμα αυτό δεν υποκρύπτει στρατιωτικούς σκοπούς και επιβάλλουν από το 2007 ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η ΙΑΕΑ, στην τελευταία εμπιστευτική έκθεσή της, διατυπώνει μια «αυξανόμενη ανησυχία για πιθανές πυρηνικές δραστηριότητες μη δηλωμένες, παρελθούσες και παρούσες στις οποίες εμπλέκονται στρατιωτικές υπηρεσίες».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ καταγγέλλει εδώ και χρόνια την άρνηση της Τεχεράνης να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως και να της επιτρέψει την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις όπως του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ του κεντρικού Ιράν.

Το Ιράν δηλώνει ότι σέβεται τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ΙΑΕΑ και ότι τίποτε στις διεθνείς συνθήκες, δεν το υποχρεώνει να παρέχει στη διεθνή υπηρεσία πληροφορίες που αυτή ζητεί.