Εκτεταμένη έρευνα για τη διαρροή των χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τη δημοσιοποίησή τους από την οργάνωση Wikileaks, ζήτησε σήμερα η Αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς.

Συγκεκριμένα η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, που προεδρεύει της Επιτροπής Ενημέρωσης της αμερικανικής Γερουσίας, σχολίασε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της πως  «Οι διαρροές αυτές αποτελούν επίθεση κατά της εθνικής ασφάλειας»

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το άτομο που κρύβεται πίσω από τη διαρροή προφανώς είχε «μυστική» άδεια και πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέας διαρροής κι έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την ανακάλυψη του «βαθιού λαρυγγιού».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέοφ Μορέλ, σχολιάζοντας την πρωτοφανή διαρροή, δήλωσε, «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσουμε ποιος ευθύνεται για αυτή τη διαρροή των πληροφοριών. Μέχρι να μάθουμε ποιος ευθύνεται, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Και αυτό φυσικά μάς προκαλεί ανησυχία»

Να σημειώσουμε πως τα περισσότερα αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα της περιόδου 2004-2009 υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στο Αφγανιστάν τόσο οι δυνάμεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όσο και οι πολιτικές προσπάθειες. Επικεντρώνονται ευρύτατα στις ανησυχίες περί συνεργασίας μεταξύ στοιχείων των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των Ταλιμπάν με στόχο την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και στις ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων. Στα έγγραφα γίνεται επίσης λόγος για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τη διαφθορά στην αφγανική κυβέρνηση.